Het is het grootste biljarttoernooi van de omgeving; het dorpstoernooi in De Weere. Dit jaar (2020) vindt de 29ste editie van het toernooi plaats met gemiddeld 300 deelnemers. Allemaal mensen uit De Weere. Woon je in De Weere of heb je in De Weere gewoond? Dan kan je meedoen. Geef je op via info@centrumdeweere.nl of bel naar 0229-581373.

Het toernooi start donderdag 3 januari 2020 en de finale is zaterdag 1 februari 2020.

Te beginnen met de poule fase! De deelnemers worden ingedeeld in poules. Bijvoorbeeld met je vrienden of familie. Er zitten gemiddeld 6 deelnemers in een poule. Vanuit elke poule gaan er 2 deelnemers door naar de volgende ronde.

Uit ronde 2 gaan er 25 deelnemers door naar de finaledag. De poules op deze heugelijk dag worden niet ingedeeld door het bestuur maar door middel van loting. De finalisten weten pas op de dag zelf tegen wie ze spelen. Zo houden we het nog even spannend.

 

Spelregels:

Biljarten is een café sport (zoals ze dat noemen). Er zijn verschillende spelvormen. Tijdens het dorpstoernooi spelen we ‘libre’ biljart, ofwel ‘vrij’ biljarten. Het spel wordt gespeeld op een biljarttafel met een keu (biljartstok) en 3 verschillende ballen. 1 rode bal, 1 witte bal met stip én 1 witte bal zonder stip.

Je speelt het spel met z’n tweeën. Om te bepalen wie er begint stoten beide spelers de bal over de lengte van de tafel. De eigenaar van de bal welke het dichts bij de band stil komt te liggen begint het spel. De beginner speelt met de witte bal zonder stip. Zie afbeelding.

De beginopstelling is als volgt. Er staan stippen op het biljart. Leg de ballen neer zoals op de afbeelding.

Dan gaat het spel beginnen. Om een carambole (punt) te maken moet je met jouw speelbal de andere twee ballen raken. Hoe je het doet maakt niet uit. Zolang de ballen maar op de tafel blijven.

Als je een carambole maakt dan mag je nog een keer. Als je de andere ballen niet weet te raken dan is de andere speler aan de beurt. Zodra één van de spelers de benodigde aantal caramboles heeft behaalt dan wint diegene. Het aantal caramboles wat je moet maken wordt vóór dat je begint bekend gemaakt door de spelleiding.

Iemand anders van de poule houd de beurten en de punten bij. Een beurt is elke keer als een spelen aan de beurt is (logisch). Als je geen carambole maak dan is je beurt voorbij. Als je wel caramboles (1 of meerdere) maak dan doe je dat in 1 beurt. Zie voorbeeld in de afbeelding.

Stel speler A maakt als eerste 10 caramboles. Dan mag speler B nog 1 keer spelen voor de gelijkmakende beurt. Het komt dus weleens voor dat het een gelijkspel wordt, ofwel remise.

Voor een uitgebreide speluitleg kun je kijken op de website van de KNBB.